Vilken bilbarnstol är säkrast?

3211

När Folksam testade 17 bilbarnstolar var det Besafe Izi Plus som fick högsta betyg. Ytterligare sju bilbarnstolar får märkningen ”Bra val”. Här får du mer info om vilka bilbarnstolar som är säkra och vilka du ska undvika.

Folksam har testat bilbarnstolar som för barn mellan nio månader till fyra år. Det viktigaste är att barnet ska åka bakåtvänt ända upp till fyra år då risken att barnet ska skadas är fem gånger högre i en framåtvänd stol. Trots detta finns det ingen lag som säger att barn ska åka bakåtvänt, men i Sverige har rekommendationerna ändå nått fram till föräldrarna och svenskar är bäst i världen på att låta sina barn åka bakåtvänt. De bästa stolarna är alltså de som gör det möjligt att åka bakåtvänt så länge som möjligt. Små barn har nämligen små huvuden och nackens muskler är inte fullt utvecklade. Vid en eventuell krock bromsas huvudet upp tillsammans med kroppen och belastningen blir lägre än om man åker framåtvänt.

Två av stolarna i testet får underkänt och de stolarna är enbart avsedda för framåtvänt bruk. Stolarna av den modellen har fått bra resultat i europeiska tester. Men trafiksäkerhetsforskare Helene Stigson vid Folksam menar att den här typen av stolar kan ge livshotande skador.
– Orsaken är att all belastning hamnar på barnets buk vid en krock, vilket inte mäts vare sig i de europeiska lagkraven eller konsumenttesterna, säger Helena Stigson i ett pressmeddelande.

Råd för barnsäkerhet i bilen:

Köp en bakåtvänd stol som är så stor att barnet kan åka bakåtvänt till åtminstone fyra års ålder.

Det är inte farligt att sitta med böjda ben. Stolen är urväxt först när huvudet sticker upp så mycket att öronens övre kant närmar sig stolens överkant.

Koppla ur krockkudden i framsätet så barnet kan sitta där om det behövs mer plats för benen. Nyckelavstängning av airbag är tillförlitligt.

 

Bäst i test:
Besafe Izi Plus
Pris:
4000 – 4300 kronor
Rymlig stol som gör att barnet kan åka bakåtvänt länge.

Sämst i test:
Cybex Pallas
Pris:
2050 – 2600 kronor
Endast avsedd för framåtvänt bruk.

Kiddy Guardianfix pro 2
Pris: 2700 – 2800 kronor
Endast avsedd för framåtvänt bruk.

 

Källa: Folksam