Det här händer i gravidvecka 9

3
2492
Annons

Nu har livmodern vuxit sig dubbelt så stor mot hur den var innan du blev gravid. Kanske märker du redan nu att kläderna stramar åt.

Redan i graviditetsvecka 9 kan kläderna börja strama åt.
Redan i graviditetsvecka 9 kan kläderna börja strama åt.

Hormonella förändringar kan synas i hyn i form av utslätade rynkor eller ökad uppkomst av akne. De hormonella förändringarna märks också på tandköttet som blivit mjukare och blöder lättare vid tandborstning, samt på salivens förändrade egenskaper.

Detta i kombination med ett eventuellt ökat småätande gör det extra viktigt att du sköter om din munhygien.

Vidare kan sköldkörteln vara mer framträdande på halsen, samt kan det dyka upp små upphöjda knutor, Montgomerys körtlar, kring bröstvårtorna.

Emotionellt är det många som känner av olika typer av orosmoment under den här perioden. Det kan gälla allt från förändrat utseende och viktökning, till rädsla för missfall, förändringar i relationer och liknande. För att öka chansen för förståelse inför din unika upplevelse och de förändringar du går igenom är det viktigt att prata med de som finns runtomkring dig.

Embryot är nu ungefär 2 centimeter långt och börjar allt mer se ut som en lite människa. Ansiktet träder fram med ögon som nästan är helt täckta av ögonlock och anlagen till näsa syns allt mer. Huvudet har fått en nacke och öronen är på plats. Fingrarna har vuxit ut längre och simhuden mellan de försvinner allt mer. Barnet rör sig nu försiktigt och tränar sina muskler. Fostret är ännu bara stort som en vindruva och därför känner mamman inte rörelserna i magen ännu.

Under denna vecka utvecklas diafragman, en livsviktig muskel som gör det möjligt för barnet att andas efter födseln.

Inälvorna som började bildas från navelsträngen transporteras till bukhålan som blir större i takt med att fostret växer.

De inre delarna av könsorganen, d.v.s. äggstockar och testiklar finns redan. Det yttre könsorganet ser fortfarande likadant ut på pojkar och flickor, i form av två veck som bildas och en liten könsknopp ovanför.

Annons

3 KOMMENTARER

 1. Hej alla!
  Jag är 38 år och när mitt fjärde barn föds i november så har jag hunnit bli 39. Vi bestämde oss i höstas för att vi ville ha ett till barn och nu ska det tydligen bli så. Ska bli kul att följa alla förväntansfulla här.

 2. Hej!
  Jag och min sambo (31 respektive 34år) väntar vårt första barn i mitten av november, är riktigt spända och förväntansfulla! 🙂
  Vill bara att tiden ska gå lite snabbare.
  Såg att några av er hade skrivit om tidiga ultraljud mm, vilka veckor är ni i, och är det på privat klinik eller allmänt sjukhus ni gör detta?
  Vi har fått besked om att vårt ultraljud kan göras i ca vecka 18.

  Är bara lite nyfiken på vad ni andra får/gör.
  Man har ju ingen aning vad som är rätt eller fel.

 3. Vår bebis är beräknad till 16 december och då jag är 38 år (han är 45) och blev lite orolig när symptomen plötsligt försvann helt så gjorde jag privat VUL i onsdags. Det visade ett hjärta som slog 🙂 Trodde inte jag kunde få barn och detta var inte planerat, även om vi båda visste att det fanns risker utan skydd, men båda är glada nu! Bara så otroligt orolig för missfall. Någon som vet hur vanligt det är i vecka 9 och framåt? Är på 8+2 och ska på första mvc-samtalet imorrn.

LÄMNA ETT SVAR