Det här händer i gravidvecka 5

3128


En misstanke om att det faktiskt föreligger en graviditet brukar göra sig gällande runt graviditetsvecka 5, om man inte redan fått det bekräftat. Menstruationen är försenad men det känns förmodligen som om den skulle kunna komma närsomhelst då symtomen vid tidig graviditet och menstruation påminner mycket om varandra.

Läs även: Graviditetsvecka 4 eller Graviditetsvecka 6.

Utöver försenad menstruation kan trötthet, förändrat smak- och luktsinne samt spända och ömma bröst vara vanliga tecken på graviditet. Kanske behöver du kissa oftare och kanske är du inte längre sugen på mat som tidigare tilltalat dig. Även humörsvängningar är vanliga och många känner sig mer känslomässigt sårbara än vanligt.

Embryot i livmodern är två till fyra millimeter långt. Det börjar bli lite långsmalt och man kan börja urskilja vad som är huvud och stjärt, något som det redan nu skulle vara möjligt att se med blotta ögat.

Hjärnan har två lober och ryggraden börjar bildas, liksom nervsystemet. Det som ska bli öron och ögon på huvudet går att urskilja. Njurar, lever, muskler och skelett börjar att utvecklas men det dröjer dock innan skelettet hårdnar. Hjärtväggarna bildas också nu och runt vecka 5-6 kommer hjärtat att börja slå.

I skedet runt graviditetsvecka 5 får embryot fortfarande mest näring från gulsäcken och näringsämnen i livmoderväggen, men moderkakan börjar så smått ta över denna funktion.

Läs även: Graviditetsvecka 4 eller Graviditetsvecka 6