Det här händer i gravidvecka 32

0
627
Annons

Nu ökar du i vikt i snabbar takt än någonsin under din graviditet.  Din livmoder har nästan intagit sitt allra högsta läge, ungefär 12 cm ovanför naveln.

medical accurate illustration of a fetus week 32
I graviditetsvecka 32 sover barnet 90-95% av tiden.

Dina inre organ börjar få trångt om plats och det är ovanligt om du känner dig förstoppad vilket beror på progesteron som hämmar tarmrörelserna liksom din egen oförmåga att röra på dig på ett normalt sätt samt att livmodern kanske trycker på tarmarna. Försök dricka mycket och äta mycket fibrer.

Din kropp börjar förbereda sig alltmer inför förlossningen och förvärkarna kan därför komma mer frekvent. Så länge de minskar intensitet efter en stund är de inget att oroa sig för.

Du märker förmodligen också av mjölkläckage från brösten, därför är amningsinlägg en god investering redan nu.

Barnet i din mage väger nu ungefär 1,8 kilo och är 44 centimeter långt. Det börjar bli ont om utrymmer i livmodern men barnet har kanske redan lagt sig med huvudet neråt och kommer ligga kvar så fram till förlossningen. Är du omföderska kan det dröja ett par veckor till innan barnet fixerar sig.

Ditt barn sover nu ungefär 90-95 % av tiden men sparkar förmodligen ändå då och då. Även andningsövningarna som stärker lungorna och hjälper de att mogna, pågår hela tiden.

Annons

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR