Det här händer i gravidvecka 23

0
487
Annons

Ju större magen blir desto mer påverkas din matsmältning. Problem med förstoppning och halsbränna är därför både vanliga och naturliga, men likväl besvärliga. 

medical accurate illustration of a fetus week 23
I graviditetsvecka 23 väger barnet ungefär 550 gram och är 28 centimeter långt.

En lätt promenad efter maten och små täta mellanmål i stället för stora måltider kan hjälpa matsmältningen på traven.

Även sammandragningar kan börja bli påtagliga nu, särskilt om du är förstföderska. Omföderskor kan ha upplevt sammandragningar mycket tidigare. Förvärkarna som de också kallas, tränar livmodern inför de riktiga värkarna vid förlossningen och är därför av godo även om det kan göra lite ont.

Barnet som nu passerat halvkilosgränsen och väger cirka 550 gram och är 28 centimeter långt har redan nu goda chanser att överleva en för tidig födsel, även om det ofta medför komplikationer.

Barnet börjar alltmer se ut som en fullgången bebis men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.

Innerörats ben har hårdnat och tack vare den skarpare hörseln kan barnet särskilja olika slags ljud. När barnet föds kommer det kunna känna igen din röst på tonläge och rytm, därför är det en god idé att prata med det redan nu. Dessutom stimulerar kommunikationen även nervsystemets utveckling. Kanske får du eller någon annan som pratar med barnet en liten spark till svar.

Annons

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR