Det här händer i gravidvecka 20

0
487
Annons

Nu har halva graviditeten passerat. Livmodern och magen växer fortfarande och från och med nu ökar tillväxten mer regelbundet. Ibland kan naveln börja puta ut men efter förlossningen går den tillbaka igen i samband med att magens omfång går tillbaka i storlek. 

medical accurate illustration of a fetus week 20
I graviditetsvecka 20 har barnet fått ögonfransar och hår.

Järntillskott brukar vara aktuellt ungefär nu och ditt järnvärde kontrolleras regelbundet hos barnmorskan som kan tala om ifall ett tillskott är nödvändigt.

Hos barnmorskan går det att lyssna på barnets hjärtljud genom ett vanligt stetoskop.

Ditt barn har fram tills nu vuxit i ungefär samma takt som alla andra barn men hädanefter kan individuella skillnader bli tydligare.

Barnet har fått både ögonfransar och hår på huvudet. Svettkörtlarna blir färdiga nu men kommer inte börja användas förrän efter födseln.

En kritisk fas i utvecklingen av syn, lukt, hörsel, smak och känsel pågår nu. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina respektive delar av hjärnan. Nu ligger fokus på utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervcellerna, något som är nödvändigt för bl.a. minnet och tänkandet. Om du är på en flicka har hon redan två miljoner ägganlag i sina äggstockar och pojkar har en prostata.

Barnet har även fått känsel och kan reagera på smärta.

Annons

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR