Det här händer i gravidvecka 12

0
797
Annons

Risken för missfall är från och med nu betydligt lägre, vilket gör att de flesta nu talar om för omgivningen att de väntar barn, om de inte valt att göra det tidigare.

medical accurate illustration of a fetus week 12
I graviditetsvecka 12 fortsätter de inre organen att utvecklas.

Illamående och trötthet brukar för de flesta avta markant ungefär nu. Har du haft svåra kräkningar fram till nu kanske du ännu inte gått upp mycket eller alls i vikt, annars brukar ett par kilos tilläggsvikt vara normal mot slutet av den första trimestern.

Kring den här veckan brukar en del landsting erbjuda ett läkarbesök om så önskas. Med läkaren kan man bland annat diskutera huruvida fosterdiagnostik kan vara aktuellt.

En del kvinnor erbjuds t.ex. ett kombinerat ultraljud och blodprov, KUB, som kan påvisa sannolikheten för eventuella kromosomrubbningar hos barnet.

Undersökningen är frivillig och riktar sig främst till kvinnor över 35 eller kvinnor som genetiskt har anlag för kromosomförändringar.

Barnet i magen får helt och hållet sin närings- och syretillförsel via moderkakan och navelsträngen. De inre organen fortsätter utvecklas, framförallt hjärnan. Fingrar och tår har separerats från varandra, och på fingertopparna börjar barnets unika fingeravtryck bildas.

Barnet kan röra både armar och ben, le, rynka pannan och suga på tummen.  Ansiktsdragen börjar komma fram alltmer och skelettet blir allt hårdare.

Könsorganen börjar formas i enlighet med barnets kön och hypofysen som sitter på hjärnan undersida börjar producera hormoner.

Annons

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR