Det här händer i gravidvecka 10

0
985
Annons

Du kanske märker av att du blir upprörd och irriterad på saker som du inte skulle bry dig om i vanliga fall. Kanske känns det som om nerverna är utanpå kroppen. Denna känslighet beror precis som tidigare veckor på graviditetshormonerna och den obalans som uppstår. Det är viktigt att omgivningen är förstående och att du själv talar om hur du mår och känner för att få så bra stöd som möjligt.

medical accurate illustration of a fetus week 10
I graviditetsvecka 10 kallas embryot för foster.

Så här långt in i graviditeten är det inte bara emotionellt stöd som krävs, även stöd i form av en bra BH brukar vara läge att införskaffa nu. Brösten har blivit större och tyngre, och hela överkroppen kan ha ökat i omfång. Rätt avlastning och bekväma kläder kan underlätta vardagen.

Under denna vecka börjar moderkakan producera eget progesteron, samma typ av hormon som finns i gulkroppen. Processen är klar i slutet av vecka 14 och då är moderkakan redo att överta gulkroppens funktion som näringsförsörjare åt fostret.

Från och med denna vecka kallas embryot för foster. De flesta av kroppens organ finns och i fortsättningen behöver de bara växa till sig och börja fungera. Lungorna fortsätter att utvecklas njurarna förflyttar sig till sin rätta plats i övre bukhålan. Nervcellerna utvecklas väldigt intensivt denna veckan.

Fostrets vrister och handleder har bildats och det går att skönja fingrar och tår. De små knopparna på huvudet har nu smält samman och bildat ytterörats form.

Ögonen som hittills suttit på varsin sida av huvudet syns nu tydligt och är nu nästan på rätt plats. Även näsan kan urskiljas tydligt.

Fostrets hjärta är i princip färdigbildat och arbetar för egen maskin.

Annons

INGA KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR