”Kan jag äta kräftor?”

0
4986
Annons

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Spelar det någon roll för fostrets utveckling vad man har ätit/druckit under äggbildningen, alltså när ägget mognar i äggstocken och innan befruktning sker? Eller är det först när själva befruktningen har ägt rum som allt startar och man behöver tänka på vad man äter/dricker? Man vill ju ge barnet de bästa förutsättningarna man kan, och samtidigt slippa dåligt samvete.

Lev som vanligt innan du är gravid. Det är inget som påverkar ägget när befruktningen inte har skett. Men i försöken att få barn eller när du misstänker att du är gravid, så undvik alkohol och mat som bör undvikas av gravida. Gå in på Mat, hälsa och livsstil.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i 8:e veckan och undrar om jag kan äta kräftor som pappa fångade i augusti i vår sjö i Småland.

Visst kan du äta kokta kräftor. Jag föreslår att du går in och surfar runt på vår sajt. Läs om – Mat, hälsa och livsstil surfa vidare till livsmedelsverkets hemsida och Mat för gravida. Där hittar du en livsmedelslista för gravida och senare även för ammande kvinnor.
Barnmorskan Therese

Jag undrar hur farligt det är att råka äta kyckliglevergryta när man är i 6:e veckan? Dessutom undrar jag om det är farligt att måla om väggar, tak, lister och dörrkarmar i sin lägenhet när man är gravid?

Att någon enstaka gång fått i sig kycklinglever, tycker jag inte du skall oroa dig för. Som du säkert redan tagit reda på, är det för stora mängder av A-vitaminer som kan vara skadligt för barnet. Angående målning: Gravida kvinnor bör inte exponeras för blyhaltig färg och inte heller för vissa latexfärger, som kan innehålla kvicksilver. De flesta vattenbaserade färger går bra, men kontrollera alltid på etiketten så att de inte inne håller några skadliga ingredienser. Man ska alltid ha god ventilation när man målar.
Barnmorskan Therese

Jag undrar jag har haft p -stav inne i exakt 2 år & 7 månder, om 5 månader är det dags att ta ut den. Hur lång tid tar det då ungefär att bli gravid ? Kan man ta ut p-staven nu eller är det bäst att invänta tiden ?

Vid avbrytande av metoden (p-stav) återkommer fertiliteten snabbt. Redan under kommande menscykel finns möjligheten att bli gravid. Om du har mens fast du använder p-stav, är det väl lämpligt att ta ut stavarna i samband med den.
Barnmorskan Therese

Jag undrar om man kan äta brieost när man är gravid? Vi var bortbjudna och jag åt utan att tänka på att fråga vad det innehöll och det visade sig att det var ädelost i såsen – är detta ”farligt”? Jag är orolig för detta. Jag är gravid i v 23.

På vår sajt under Mat, hälsa och livsstil kan du finna svar på många kostfrågor och via den komma vidare till livsmedelsverkets sida – Kostråd för gravida om flera frågor dyker upp. Ädelostsåsen behöver du inte oroa dig för, då den var tillagad, se nedan. Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar livsmedelsverket att du undviker mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot. Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het.
Barnmorskan Therese

Jag väntar mitt första barn och är i vecka 26 och har varit förkyld i snart en månad. I början , i dec, hade jag feber, var förkyld och hade halsont och hosta sen blev jag helt fri från detta i en ca en vecka men sen blev jag förkyld och hostan kom tillbaka. Men nu, som tur är, börjar det gå åt rätt håll, jag börjar bli fri från det. Jag läste nämligen att man ska undvika förkylningar. Är det något som kan påverka barnet?

Nej, en vanlig förkylning påverkar inte barnet. Din kropp prioriterar (koncentrerar sig på barnet och dess utveckling) däremot inte att bota förkylningen, så ofta kan den bli mer långdraget och ta på dina krafter.
Barnmorskan Therese

Jag är en tjej på 25 år som är gravid i V 30. Min fråga är: Jag har inte alls gått upp i vikt utan har gått ner 1½ kg jag undrar varför det kan vara så?? Jag äter när jag är hungrig och bantar INTE annars har allt varit bra under graviditeten har inte mått speciellt illa alls och behöver inte äta några järn tabletter. Är orolig för att det är något fel..

Det är viktigt att inte fixera sig vid vikten. I Sverige vägs inte längre gravida kvinnor rutinmässigt vid varje besök på mödravården, eftersom det är lättare att kontrollera hur barnet växer med hjälp av symfys-fundusmåttet eller, om det finns skäl till oro, genom en serie ultraljudsundersökningar. Äta för två? Man kan ju tro att man ska äta dubbelt så mycket med ett barn i magen. Men faktum är att man bara behöver äta extra mycket under graviditetens sista tredjedel. Exakt hur mycket man behöver äta varierar förstås från person till person. Om du är orolig över din vikt så tala med din mvc-barnmorska. Tänk på att äta regelbundna måltider och ha ett förråd av nyttiga mellanmål på jobbet och hemma. Ät allsidigt så du får i dig produkter från de olika kostgrupperna. 1) Långsamma kolhydrater 2) Frukt och grönsaker 3) Mjölkprodukter 4) Kött, fisk och annan proteinrik föda 5) olja, fett och socker. De viktigaste grupperna är långsamma kolhydrater samt frukt och grönsaker. Välj bort näringsmässigt ”tomma” saker som kakor och kex. Mer info på Mat, hälsa och livsstil .
Barnmorskan Therese

Jag är 29 år och jag och min pojkvän försöker att få barn, vi har försökt 6 mån utan att lyckas. Min pojkvän har ett barn sedan tidigare. Jag gjorde en abort för 12 år sedan, det jag undrar och är orolig över är om jag kan ha blivit steril efter min abort. Jag har ju kunnat bli gravid och min kille har som sagt redan barn. Jag känner mig orolig och rädd över att det inte fungerar. Jag har regelbunden mens och senast använde vi t.o.m ägglossningstest, med misslyckades ändå. Vore tacksam för svar.

Sterilitet efter en kirurgisk abort är mycket ovanlig. Testa ni med ägglossningsstickor ett tag till. Om inget har hänt och det börjar närma sig ett år, då är det dags att söka för ev. utredning. Det kan ha hänt något genom åren med någon av er och det behöver inte vara du. Så här stor är chansen hos par som har samlag regelbundet: i genomsnitt blir 25% av kvinnorna gravida inom en månad, 60% inom sex månader, 80% inom ett år och 90% inom 18 månader.
Barnmorskan Therese

Jag har en fråga angående havandeskapsförgiftning. Det är så att jag är orolig på grund av att jag har en vän som förlorade sitt barn på grund av att hon fick havandeskapsförgiftning. Jag vill veta om man kan märka de själv eller om de måste visas genom prover hos barnmorskan?

Både du och barnmorskan kan upptäcka ev. havandeskapsförgiftning, som enbart drabbar gravida. Barnmorskan genom mätning av blodtrycket, urinprov och information från dig som tyder på havandeskapsförgiftning. Många kvinnor med havandeskapsförgiftning mår alldeles utmärkt och vet inte om att de har sjukdomen förrän de får veta att blodtrycket ligger högt. Om man däremot drabbas av symptomen nedan blir situationen något mer allvarlig.

  • Kraftigt ödem (svullnad) på ben eller fötter, eller kraftig viktuppgång.
  • Envis huvudvärk.
  • Suddigt synfält, ljusfläckar framför ögonen.
  • Smärta i övre delen av buken alldeles under bröstkorgen, på höger sida.

Vid 8-10% av alla graviditeter uppstår havandeskapsförgiftning. Orsaken till havandeskapsförgiftning är inte känd och följaktligen finns ingen behandling ännu. Barnets födelse är enda botemedlet. Några tips: Gå på alla kontroller, så att eventuella problem kan upptäckas i tid. Försök att inte stressa upp dig, eftersom det höjer blodtrycket. Ät bra och nyttig mat: skär ned på salt och onyttigt fett, ät mer frukt, grönsaker och kalcium och drick lagom med vatten.
Barnmorskan Therese

Jag undrar över råmjölken som kommer i slutet av graviditeten. Jag är nu i vecka 29 och redan för ca 5 veckor sedan så började det sippra ut råmjölk. Värst är det på kvällarna då det ömmar enormt i brösten och sedan sipprar det ut litegrann, efteråt ömmar det inte lika mycket. Även när jag är ute och vandrar så kommer det en del. Hur kan jag förebygga detta och hur ska jag göra för att inte fläcka ner i säng och mina bh:ar? Finns det något skydd man kan köpa och isåfall vart?

Du kan förebygga att läckaget besvärar dig genom amningsinlägg. Finns att köpa i mataffärer och på apoteket, hudfärgade eller vita. Om brösten ömmar väldigt kan du ”lätta på trycket” genom att mjölka ut lite själv.
Barnmorskan Therese

Har en fundering ang. min graviditet? Väntar mitt tredje barn och har haft två svåra graviditeter sedan tidigare. Havandeskapsförgiftning båda gångerna, första gången så lossnade moderkakan och jag blev förlöst i vecka 37 med akut snitt. Mitt andra barn fick de förlösa i vecka34 pga. av havandeskapsförgiftning. Har redan börja samla på mig vätska i händer ben och fötter har gått upp sammanlagt 10 kg sedan inskrivningen är nu i vecka 21. Men har en liten fråga, har haft ont i mellangärdet från och till men det kommer mer intensivt nu och smärtan mer påtaglig. Min barnmorska sade att sådana symtom är sådant jag inte skall uppvisa och inte redan, varför får man ont där och vad är det som orsakar detta. Skulle vara tacksam om svar kunde lämnas så man kunde få lite ljus i det.

Den ena graviditeten är ju inte den andra lik, men med det du beskriver hoppas jag att din mvc- barnmorska håller god koll på dig med bl.a. blodtryck, urinprov och andra havandeskapsförgiftningssymptom. Det har hon säkert! Smärta i övre delen av buken, i trakterna av levern (höger sida alldeles under bröstkorgen), kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning och måste genast kontrolleras av läkare. Smärtan kan också bero på gallsten eller matsmältningsproblem, vilket naturligtvis inte alls är lika allvarligt. Men man skall aldrig strunta i den här typen av smärta.
Barnmorskan Therese

Har i ca: 3 veckor haft underlig klåda på undersidan av brösten, får smörja in med mycket fet creme då det avtar betydligt men ej helt, vad kan det bero av? Väntar mitt 4:e barn är i v-26. Kan inte minnas att det kliat så nån av gångerna innan, mina barn är 16½, 12 och 3½år och alla är pågar. Är själv 36 år.

Jag tycker att du skall förmedla detta till din mvc-barnmorska. Klåda kan vara ett tecken på att du lider av graviditetsklåda, men behöver inte vara det. Det är ofarligt för modern, men kan i vissa fall vara en risk för barnet. Symptom är klåda på kroppen, särskilt i handflator och på fotsulor. Klådan blir oftast värre på nätterna och kan ibland upplevas outhärdlig. Om läkaren/barnmorskan misstänker att du lider av graviditetsklåda får du lämna ett blodprov där man tittar efter gallsyra och hur levern fungerar.
Barnmorskan Therese

Annons

INGA KOMMENTARER