”Hur gör jag för att få tvillingar?”

0
3824
Annons

Frågor och svar nedan ska ses som generella tips och råd och ersätter inte på något vis en korrekt klinisk bedömning.

Jag är 32 år gammal och planerar att få mitt andra barn och jag har en fråga. Hur ska man göra för att öka chansen att få tvillingar?

Tvillingar är ju en samtidig utveckling av två barn i livmodern,antingen till följd av att två ägg producerats och befruktats oberoende av varandra av två spermier – tvåäggstvillingar – eller mera sällan till följd av att ett befruktat ägg delat sig och givit upphov till enäggstvillingar. Under naturliga förhållanden föds tvillingar ca en gång på 80 födslar. Om du själv är tvåäggstvilling är chansen att du skall få tvillingar dubbelt så stor som för andra kvinnor. Angående om du kan påverka dina chanser för tvillinggraviditet under naturliga förhållanden har jag som barnmorska inte träffat på några studier eller vetenskapliga rapporter som talar för detta. Lycka till med familjeplanerna!
Barnmorskan Therese

Hej, jag är gravid i 25-e veckan, och jag undrar över en mening i den texten i Vänta-barn-kalendern: ”Undvik att knipa med tårna” Varför detta ? I vilket syfte ? (Har aldrig hört om detta någonannanstans )

Runt vecka 25 i graviditeten brukar man lättare få kramp i benen då kroppen ju blir tyngre i takt med en växande mage. Tipset – Undvik knipa med tårna syftar på att du ökar spänningen mot vadmuskeln om du kniper och kramp kan uppstå.
Barnmorskan Therese

Jag undrar från vilken vecka man kan få reda på vilket kön det är på babyn? Visst gör man det med ultraljud?

I Sverige har man som policy att inte titta efter eller upplysa om kön vid ultraljud. Det frivilliga ultraljudet runt vecka 17-18 har ett rent medicinskt syfte likaså ultraljud senare i graviditeten. Så håll ut! Tids nog får ni ju svar.
Barnmorskan Therese

Vi är ett par som försöker skaffa barn. Min tjejs menscykel är 28 dagar. Men vi känner inte till hennes exakta datum för ägglossning. När brukar denna dag inträffa? Brukar den variera oavsett mensen?

Som du beskriver, verkar din flickvän ha regelbunden mens på 28dgr. Om man halverar den tiden dvs dag 14 i menscykeln där dag 1 är första mensdag, bör ägglossningen vara plus/minus 2-3 dagar runt dag 14. Vanligt är att kvinnan har lite rikligare flytningar, genomskinligt och segt. Påminner lite om ”äggvita”. Titta gärna på gravid.se där erbjuds hjälp med uträkning av ägglossning eller få sms när det kan vara dags (under Bli gravid ). Ägglossningstest att köpa i shopen på gravid.se alt. apoteket. Lycka till !
Barnmorskan Therese

Jag slutade min piller i oktober förra året, har ätit dem i 9-10 år. Jag och min sambo har försökt att bli gravida, men det har ej hänt nåt. Vi har nog ej försökt till 100 %. Men jag undrar hur länge det tar innan pillren försvinner ur kroppen, hoppas ni kan hjälpa mig med det?

Hormonerna du tillförde din kropp genom p-piller är sedan länge borta. Efter långvarigt p-pillerbruk kan det ibland ta några månader för menstruationen att bli regelbunden. Har du regelbundna menstruationer så tycker jag ni skall försöka i lugn och ro minst 6 månader. Titta på gravid.se – Bli gravid och ägglossningsuträkning eller shoppen för ägglossningsstickor som hjälpmedel. Om du känner att tiden börjar gå mot ett år och inget händer så kontakta gärna en gynekolog för fortsatt konsultation. Lycka till med familjebildningen!
Barnmorskan Therese

Jag undrar en sak om Vänta Barn Kalendern. Jag har tittat på varje veckas skisser och undrar hur det kan vara så stor skillnad mellan vecka 12 och 13. Det borde ju vara omöjligt. Det är kanske fel på länkarna?

Ja, skillnaden kan tyckas vara stor när man jämför bilderna i v.12 och 13. Tanken är dock att symbolisera ett färdigutvecklat barn som endast behöver växa till sig och organen mogna för ett liv utanför livmodern. Den faktiska storleksskillnaden är inte så stor. Vecka 13 ca 7.0-7.8 cm.
Barnmorskan Therese

Jag är gravid i v.8. Hittills har mina bröst växt, känts lite spända men inte ömma och det har liksom pirrat i dom. Nu känns det nästan som de har gått tillbaka till normal storlek och är inte så spända längre. Jag har däremot fortfarande mensvärksliknande känningar (liganmenten). Jag har börjat må lite illa också. Det som jag är lite orolig över att brösten känns lite annorlunda nu. De känns liksom inte så mycket i dom. Jag har alla andra ”symptom” dvs illamående och ”mensvärk”. Är det nå’t fel?

Jag tycker inte att du skall oroa dig. Ömma och fylligare bröst är ju ett tidigt första tecken på att du är gravid, men också helt naturligt att det försvinner efter några veckor. Som du beskriver, har du ju andra graviditetstecken och senare i graviditeten kommer du att känna att bröstkörtlarna börjar bli aktiva igen.
Barnmorskan Therese

Jag e en tjej på snart 25 år.. Jag har 2 barn sen innan…. Jag tog ut min spiral den 23:e och därefter har jag haft regelbunden mens den 4 e i varje månad…. Men den 4 månader senare hoppade mensen över men gravtestet visar NEGATIVT och vi har testat mer än en gång. Hur kan det bli såhär?

Det kan finnas flera orsaker till att mensen uteblir ibland, inte bara graviditet. Psykisk och fysisk stress är en vanlig orsak tillutebliven mens. Strikt bantning, överdriven fysisk träning och kostvanor kan ge upphov till perioder av utebliven ägglossning och därmed rubbning av menstruationscykeln. Om inte din menstruation kommer igång bör du kontakta din lokala primärvård eller gynekolog.
Barnmorskan Therese

Jeg er ei norsk jente som lurer litt.. Går det an at man er gravid om man har hatt mens..? Forrige mens var på bare 2 dager, mot 4 dager som er normalt.. Har små magesmerter og er litt kvalm av og til.. Har ikke planlagt å få barn enda, men det er heller ingen krise om jeg får det.. Fast forhold, og vi prater om at vi sakl ha barn.. Men jeg går på p-piller, og redd for om jeg blir gravid uten å vite det, om p-pillene har negativ innvirkning på fosteret da.

Flera orsaker kan givetvis ligga bakom en lite annorlunda mens, men för digoch din partners skull bör du ta ett graviditetstest och göra uppehåll med p-pillrena tills du gjort ditt test. Det hör inte till det vanliga i en graviditet att ha blödningar som påminner om mens, men det förekommer. När ägget fäster i livmoderslemmhinnan ca vecka 4 är det dock vanligt med en liten blödning. Du kan läsa mer om detta i vår vänta-barn-kalender Fundera på om du glömt ta en eller flera tabletter, för långa och oregelbundna intervaller mellan intagen. Har du tillfälligt använt annan medicin t ex antibiotika, koltabletter eller haft kräkningar/diarré! Det kan ge förändrat blödningsmönster! Stress kan vara en orsak till blödningsrubbningar liksom en infektion i underlivet. En annan förklaring kan vara att du behöver byta p-piller, prova ny sort som passar dig bättre. Om du inte är gravid och du fortfarande har ont i magen samt illamående bör du kontakta din lokala primärvård.
Barnmorskan Therese

Annons

INGA KOMMENTARER