Sedan nio månader tillbaka har du successivt vant dig vid att vara gravid och det kan hända att det känns lite konstigt just nu, – både fysiskt och psykiskt. Nu behöver kroppen läka och det är extra viktigt att ta hand om sig själv. Därefter kan du börja tänka på att komma i form.
Fysiska förändringar efter förlossningen kan komma som en chock. Underlivet känns svullet, eventuellt bortdomnat och blödningar. Livmodern som drar ihop sig, eftervärkar och brösten som spänner. Att föda barn är en kraftansträngning och kroppen känns som den gått ett träningspass utöver det vanliga. Magen är visserligen inte stor och tung längre, men du är förmodligen besviken ändå. Huden hänger slappt och magen putar ut. Kommer du någonsin att komma i form, är nog dina tankebanor.
Samtidigt sjunker graviditetshormonerna i kroppen. De behövs inte längre, nu när graviditeten är avslutad och den snabba hormonförändringen i kroppen kan göra att humöret blir labilt. Känner du dig orolig, nedstämd eller gråtmild ska du försöka tänka på att det kommer att gå över, allt eftersom kroppen hämtar sig. Men om något känns fel eller om du är mycket orolig är det viktigt att söka hjälp.
Allt om din kropp efter förlossningen
Avslag
Avslaget är en flytning som består av blod, slem och vävnadsrester. De är ofta kraftiga, tjocka och mörkt röda till färgen. Blödningen kommer från platsen där moderkakan suttit, en såryta som successivt läker. Avslaget kan pågå allt från några veckor upp till åtta, efter förlossningen. Men efter någon vecka brukar flytningen bli rödbrun, sedan gulaktig och tillslut nästan genomskinlig. Använd bindor – inte tamponger på grund av infektionsrisk. I början behöver du säkert byta binda varje gång du går på toaletten. Om blödningen plötsligt ändrar karaktär och du eventuellt får magsmärtor (klarrött, innehåller ovanligt stora klumpar eller luktar illa) bör du kontakta sjukvården. Detta kan vara tecken på en infektion.
Svullnader och ömhet
Efter förlossningen är underlivet oftast mycket svullet och ömt. Har förlossningen varit lång, svår och kanske blev du klippt, kommer du att ha ont och mellangården (området mellan slidan och anus) kan kännas bedövad.
Genom att starta med knipövningar får du snart tillbaka muskelstyrkan. Knipövningarna underlättar också läkningsprocessen genom att öka blodflödet till bäckenet. Små sår kring urinröret kan ibland uppstå under förlossningen och de läker oftast snabbt och behöver sällan sys, men kan göra ont när du kissar. Har du blivit sydd på grund av bristningar eller klipp, så behöver stygnen oftast inte tas bort. Kroppen absorberar tråden inom några veckor, men irriterar den dig kan du be din barnmorska titta och eventuellt ta bort den.
Det svider säkert om såren kommer i kontakt med urin så försök att sitta på huk över toaletten, snarare än att sitta på vanligt sätt. Vinkla gärna underlivet så att ingen urin hamnar där det gör ont. Har du tillgång till handdusch kan det underlätta att spola med ljummet vatten samtidigt som du kissar. En kanna ljummet vatten fungerar också bra, att spola bort urin från huden. Ett annat tips är en binda som legat i frysen några timmar. Det kan vara skön att pressa den mot mellangården för att minska smärtan.
Allt eftersom hormonbalansen ändras efter förlossningen, gör sig kroppen av med överskottsvätska. Ödem och svullnader i t.ex. ben och händer bör försvinna. Om det inte gör det utan du får ont i benen eller svår huvudvärk, bör du kontakta en läkare. Detta tyder på att ditt blodtryck kan vara för högt. Skulle ett ben svullna upp och eventuellt göra ont, kan du ha fått en blodpropp och i så fall skall du söka läkare.
Hygien i underlivet efter förlossningen
Viktigt är att hålla underlivet rent för att förebygga infektioner. Byt binda efter varje gång du går på toaletten för att hålla underlivet fräscht och samtidigt ha koll på hur mycket du blöder. När du tvättar dig i underlivet och torkar dig efter toalettbesök, ska du alltid torka framifrån och bak för att förhindra att bakterier från ändtarmen förs över till urinröret. Tvätta också händerna efter varje kontakt med underlivet.
Toalettbesök
Kissa efter förlossningen kan vara besvärligt, särskilt under det första dygnet. Kanske känner du inte att du behöver eller så har du behov av att kissa, men kan inte pressa fram något. Efter förlossningen är det bra att tömma blåsan så snart som möjligt. Dels för att slippa urinvägsinfektioner och även undvika att urinblåsan blir uttänjd, eftersom dess funktion då kan försämras. Extra viktigt om du fått en ryggbedövning. Två saker som kan hjälpa; är att komma upp och gå så fort som möjligt efter förlossningen och dricka mycket. Om det ändå inte kommer igång efter några timmar kan det hända att en kateter sätts för att tömma blåsan. De närmaste dagarna kommer du att kissa mycket och ofta, då det är kroppens sätt att göra sig av men överskottsvätska från graviditeten.
Att tömma tarmen efter förlossningen är något som många kvinnor fasar för. Rädsla för att stygnen ska spricka upp när du trycker på eller oro för att hemorrojderna ska växa till sig ytterligare. Bukmusklerna som pressar ut avföringen kan vara tillfälligt försvagade på grund av uttänjning.
Om du börjar känna dig stressad att tömma tarmen kommer det förmodligen bli ännu svårare. – Låt bli att oroa dig, det är det bästa du kan göra. Kanske kommer det att göra ont första gången du tömmer tarmen, men stygnen kommer inte att gå upp och efter någon dag kommer det att gå lika lätt som vanligt. För att lindra smärtan när du tömmer tarmen kan du vika en binda dubbel och hålla den mot slidöppningen när du krystar. Då känns det mindre obehagligt.
Tänk på vad du äter så att du inte blir hård i magen. Drick mycket och ät fiberrik kost, så får du snart fart på processen igen. Fullkornsprodukter, färska grönsaker och frukt är bra för tarmen.
Eftervärkar efter förlossningen
Efter förlossningen kommer du att få eftervärkar. Det liknar menstruationsvärk och utlöses av hormonet oxytocin. Hormonet utsöndras för att krympa och dra ihop livmodern. Vilket minskar blödningen och risken för infektioner. Ofta kommer de i samband med amning eftersom oxytocinet frigörs när barnet stimulerar bröstet. Eftervärkarna är starkast närmast efter förlossningen men bör minska i styrka dag för dag.
Om du behöver lindra smärtan vid eftervärkar kan du ta värktabletter med paracetamol t.ex. Alvedon. Det är ofarligt även om du ammar. Däremot bör du undvika värktabletter med acetylsalicylsyra, då de kan förvärra blödningen (avslaget) och dessutom går läkemedlet över till barnet via bröstmjölken. En varm dusch eller vetekudde kan vara skönt. Om du har mycket ont och värktabletter inte hjälper bör du tala med en läkare.
Brösten efter förlossningen
När förlossningen är över genomgår brösten en fysiologisk förändring som förbereder dem ytterligare för amning. Hypofysen börjar tillverka och frisätta hormonet prolaktin som sätter fart på mjölkbildningen. När processen kommit igång styr det ammande barnet produktionen genom att suga på brösten. Oavsett om du ammar eller ej, kommer brösten att svullna upp två till fyra dygn efter förlossningen. Svullna och spända bröst kan smärta och det kan hjälpa med en riktigt varm dusch före amningen. Den fuktiga värmen gör att mjölkgångarena vidgas och mjölken lättare rinner till och trycket minskar snabbare när barnet suger. En välsittande behå ger bra stöd och vissa experter anser att man bör ha behå dygnet runt den här perioden.
Om du inte kan amma ditt barn behöver du troligtvis medicin som hämmar bröstmjölksproduktionen. Smärtstillande värktabletter och eventuellt underlättar det med kalla kompresser på brösten. Kläm inte ut mjölk för att lätta på trycket – det stimulerar bara kroppen att producera mera mjölk. Så småningom kommer mjölkproduktionen att avta om brösten inte stimuleras av ett sugande barn.
Friska bröst behöver ingen särskild omvårdnad. Tvätta dem bara med ljummet vatten. Om du får problem med inflammerade bröst, sprickor på bröstvårtorna eller andra besvär ska du söka hjälp. Att efter amning smörja bröstvårtorna med bröstmjölk och låta lufttorka kan minska en del besvär så som sår och sprickor.
Överfyllda bröst som utvecklas till mjölkstockning kan vara besvärligt och smärtsamt. Det kan bero på att mjölkproduktionen ökar, att barnet inte suger tag ordentligt eller sover över en måltid. Var uppmärksam på ömmande bröst, rodnad eller knölar i brösten som gör ont, hög feber som kommer snabbt och eventuellt illamående. Om du känner något symtom är det bra att låta barnet amma ofta – kanske åtta eller flera gånger per dygn. Värme på brösten, t.ex. frottélappar som doppats i varmvatten, kramas torra eller vetekudden kan lindra. Massage före varje amningstillfälle (se nedan), gärna i kombination med en het dusch. Får du hög feber så börja gärna med att ta febernedsättande (paracetamol) för att orka amma.
Bröstmassage kan underlätta och lindra spända och värkande bröst. En enkel teknik där du börjar med att massera innerst på brösten, ett i taget. Stöd dem genom att kupa en hand under bröstet. Skjut fram bröstkorgen och tryck samtidigt ihop brösten med händerna. – Det kan få fart på mjölkflödet. Håll om vänster bröst och låt den fria handen röra sig runt bröstvårtan i en cirkelrörelse. Gör samma sak med det högra bröstet.
Din vikt efter förlossningen
I genomsnitt går du ner fem kilo genom att föda barn. Visst låter det bra, tills du tittar dig i spegeln och upptäcker ett par jättelika bröst och en mage med uttänjd och slapp hud. Precis så ska en nyförlöst kvinnokropp se ut. Med tiden kommer kroppen att återfå sitt förgravida utseende. Kanske ökar midjemåttet lite, men rätt motion och sund kost kan göra underverk. Undvik däremot bantning under den ammande och nyförlösta perioden.
Huden
Hormonförändringarna som sker efter förlossningen slår hårt mot huden. Den kan bli torr, finnig och extra känslig. Pigmentförändringar som du eventuellt fått under graviditeten (t.ex. kloasma eller linea nigra) bör blekna bort men det är inte säkert att de försvinner helt. Om du vill undvika att mörka områden blir ännu mörkare bör du undvika att vara för mycket i solen. Skydda dig gärna med ett bra solskyddsmedel. Har du fått graviditetsstrimmor brukar de blekna med tiden men inte försvinna helt.
När kroppen efter förlossningen gör sig av med vätska får du räkna med att svettas mer än vanligt. Extra mycket när du ammar, eftersom ämnesomsättningen ökar. Dricker du mycket ökar du på processen. Bär kläder av naturmaterial (bomull eller ylle) det underlättar för huden att andas. Skulle du svettas extremt mycket – ta temperaturen. Har du över 37 grader kan det tyda på en infektion i kroppen och du bör kontakta en läkare.
Håret efter förlossningen
Efter förlossningen och under amningsperioden kan du tappa mycket hår – bli inte förskräckt. Det är helt normalt och inget att oroa sig för. Under din graviditet har hormonerna satt tillfälligt stopp för den vanliga cykeln av hårväxt och håravfall. När sedan hormonnivåerna sjunker efter förlossningen startar processen igen med att gå på högvarv. Resultatet blir vad som kan upplevas som kraftigt håravfall. Vad det handlar om är att det hår som du skulle ha tappat under dina nio månader som gravid, faller av i princip ett svep.
Efter cirka sex månader bör ditt hår ha återgått till normaltillstånd. Under tiden kan du göra det bästa av situationen med att äta nyttigt och hantera ditt hår skonsamt. Tvätta det bara när det behövs, använd ett milt schampo och balsam. Red gärna ut eventuella tovor med en bredtandad kam. Undvik plattång, hårtork eller varma spolar som kan skada håret. Om du kan undvika kemiska hårkurer som t.ex. permanent innan håret blivit som vanligt igen är det bra.

Ryggen
Det är vanligt att man får ont i ryggen efter förlossningen och det kan sitta i flera månader. Ryggen bär under graviditeten upp den växande magen och kompenserar för försvagade magmuskler. Dessutom mjuknar hormonet relaxin upp leder och ligament. Vilket ökar risken för ryggont under graviditeten. Kroppens tyngdpunkt förskjuts och du tenderar att luta dig bakåt och skjuta fram magen. Ibland kan själva förlossningen förvärra ryggproblem – särskilt om den är långdragen och besvärlig. Har du fått ryggbedövning kan du få ont i nedre delen av ryggen – där bedövningsslangen gått in. När du lyfter barnet eller sitter i timtal och ammar kan värken förvärras.
Nu är det dags att räta på ryggen. Att komma igång med anpassade övningar för att stärka magmusklerna och ryggen är en stor fördel, men hur länge du kommer att ha ont i ryggen är individuellt. Kontrollera först med en barnmorska att det är okej att börja träna. Hon eller han kanske vill utesluta eventuella skador i ryggen . Ibland kan svansbenet ha fått sig en smäll eller t o m. brutits.
Tänk på din hållning och förbättra den genom att låtsas att ett snöre är fäst på din hjässa och drar det upp mot taket. Sträck på ryggraden och dra försiktigt in magen . Försök att slappna av i axlarna och inte spänna bröstkorgen. Genom att böja huvudet bakåt, framåt och åt sidorna kan du hjälpa axlarna att slappna av. Mycket viktigt att komma ihåg även när du ammar.