Innehåll
  Sö på Gravid.se
 
 
 
  Maximera dina chanser att bli gravid!

Grundläggande fakta
Att bli med barn kan ta längre tid för vissa par än för andra. Fruktsamheten varierar kraftigt. Hos par som har samlag regelbundet blir 25 % av kvinnorna gravida inom en månad, 60 % inom sex månader, 80 % inom ett år och 90 % inom 18 månader. Det finns faktorer hos såväl mannen respektive kvinnan som gör det svårare att bli gravid. Spermiernas antal och kvalitet kan till exempel påverkas av rökning, alkohol, vissa mediciner, fetma och exponering för värme och kemikalier. Om det finns för få spermier, eller om de inte är av tillräckligt hög kvalitet, klarar de inte färden fram till ägget.

Når det trots allt fram men antingen spermien eller ägget är skadade, är det inte säkert att befruktningen luckas eller att ägget är livsdugligt. Ägget kan då stötas bort i ett tidigt skede.


Ägglossningstest finns i flera olika fabrikat för hemmabruk. Genom att registrera stegringen av det luteiniserande hormonet (LH) - det hormon som ökar i kroppen 24-36 timmar innan ägglossningen kan Ägglossningstest visa när din ägglossning är på gång och förutsäger därmed också de två dagarna när du har störst möjlighet att bli med barn.

Med kvinnans ökade ålder försämras också äggkvalitn och efter 35 är det inte längre säkert att ägglossning sker varje månad, även om menstruationen fortfarande är regelbunden. Rökning och missbruk av alkohol eller droger kan också skada äggen. Hos en del kvinnor kan äggledaren vara blockerad eller ha ärrbildning, vilket hindrar det mogna ägget att komma fram.

Om du vill bli med barn kommer här några tips hur du kan maximera dina chanser:

Vad göra för att maximera

Träna regelbundet
Inte nog med att du kommer i bättre form, du blir också mindre stressad. Lättare att slappna av och sover bättre.

Ta reda på när du har ägglossning För dagbok över menstruationscykeln, ägglossning sker vanligtvis två veckor innan menstruationen. Andra metoder är att ta temperaturen för att se när du har förhöjd kroppstemperatur, använd gärna vår ägglossningsräknare för att ringa in ungefärliga datum eller köp ett ägglossningstest. Precis före ägglossningen ökar också fuktigheten: kanske känner du en hal känsla i vaginan. Sekretet är nästan helt genomskinligt eller med en vitaktig ton. Dag för dag kan du lägga märke till hur sekretet blir allt klarare och även lösare i konsistensen. Dagarna kring ägglossningen kommer sekretet att ha en konsistens som påminner om rå äggvita: tunn och samtidigt elastisk. När sekretet antar denna äggvitekonsistens är det ett tecken på att du har dina mest fruktsamma dagar, vilket är högst två till tre dagar per månad. Vissa kvinnor upplever även en ökad sexlust strax innan ägglossningen.


Undvik att röka
Undvik att röka, gäller för både mannen och kvinnan. Rökning försämrar inte bara hälsan utan kan även göra att mannen får färre spermier.

Ät en allsidig kost
Var noga med att få i dig tillräckligt med vitamin B12, som finns i kött, fisk, mjölk och ägg. Minst lika viktigt är att du får i dig tillräckliga mängder med folsyra.


På Gravid.se finns även ytterligare hjälpmedel som kanske kan hjälpa till, såsom Ägglossnings och födelsedatum kalender eller vårt kostnadsfria ägglossnings-SMS.

 
 
  Annonser!
 
 
 
 
 
 
  Annonser!
 
 
 
Gravid AB.